در رابطه با سیم کشی برق ساختمان های مختلف، از سیستمی به نام سینی کابل (Cable Trays) استفاده میکنند. سیستمی است که به منظور پشتیبانی از کابل های برق عایق شده برای توزیع برق، کنترل و همچنین ارتباط استفاده میشود. این سینی ها در واقع جایگزینی برای سیستم های مجرای برق یا سیم کشی باز هستند.
اهمیت گالوانیزه کردن سینی کابل
بنابراین، بسیار مهم است که سینی کابل از همه جنبهها بی نقص باشد. در همین راستا یکی از بهترین روشهای دیگر که بروی سینی کابلها پیاده میکنند، روش گالوانیزه کردن آنها است.
چرا که اهمیت گالوانیزه کردن سینی کابل شامل مواردی نظیر افزایش دوام و ماندگاری تجهیزات، ارائه محافظت بیشتر، افزایش ضریب ایمنی، سازگاری عالی، کاهش تعمیر و نگهداری و مقرون به صرفه بودن است که روی قیمت سینی کابل تاثیر دارد. گالوانیزه کردن به دو روش سرد و گرم صورت میگیرد.
سینی کابل گالوانیزه سرد:
Cold galvanizing که با نام الکترو گالوانیزه شناخته میشود و عمدتاً شامل فرآیند الکترولیز محلول نمک روی میشود. در این روش روی بر رویِ فلز پایه قرار گرفته و آند در آن طی فرآیند الکترولیز رسوب میکند.
در واقع رنگ گالوانیزه سرد به سادگی رنگ آمیزی یک قطعه فولاد با رنگ غنی از روی است. از آنجایی که پوشش صرفاً رنگ غنی از روی است، دوام گالوانیزه گرم را از نظر مقاومت در برابر سایش، حفاظت کاتدی و عمر مفید (یا زمان تا اولین تعمیر) نخواهد داشت.
سینی کابل گالوانیزه گرم:
Hat-dip galvanizing در مقایسه با گالوانیزه سرد، دارای پوشش ضخیمتری است، که چندین برابر گالوانیزه سرد است و میتواند به 30 تا 80 میکرومتر نیز برسد. علاوه بر این، دارای چسبندگی قوی و مقاومت در برابر خوردگی بالاتر است، به راحتی سقوط نمیکند و طول عمر بالایی دارد.
بدین صورت است که پس از تولید و مونتاژ سینی کابل فولادی، کل سینی در یک حمام مذاب روی غوطه ور میشود و منجر به پوشش تمام سطوح و همچنین تمام لبه ها، سوراخ ها و جوش ها میگردد.
تفاوت سینی کابل گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد چیست؟
- تفاوت در آبکاری
گالوانیزه گرم شامل فرو بردن فلز پایه آماده شده در روی مذاب برای تشکیل لایه ای از پوشش روی، رویِ فلز پایه است. این گالوانیزه گرم از خوردگی فلز پایه جلوگیری میکند و پوشش روی به شدت به فلز پایه میچسبد. گالوانیزه سرد که در آن محلول نمک روی با الکترولیز بر روی فلز آبکاری میشود که معمولاً شامل هیچ نوع گرمایی نمیشود. علاوه بر این، محیط مرطوب باعث میشود که پوشش به راحتی از بین برود.
- تفاوت عملیاتی
گالوانیزه گرم اساساً یک عملیات شیمیایی است که در آن یک واکنش الکتروشیمیایی انجام میشود. در مقابل گالوانیزه سرد فقط یک درمان فیزیکی است که در آن لایه روی فقط روی فلز پایه قرار میگیرد.
- تفاوت های تکنولوژیکی
در گالوانیزه گرم، فلز پایه چربی زدایی شده و سپس فرآیند غوطه وری در مواد مذاب، خشک کردن و در نهایت سرد شدن صورت میگیرد. گالوانیزه سرد که به عنوان گالوانیزه سرد الکترو گالوانیزه شناخته میشود و عمدتاً شامل فرآیند الکترولیز محلول نمک روی میشود. در آن روی بر رویِ فلز پایه قرار گرفته و آند در طول فرآیند الکترولیز رسوب میکند. قبل از استفاده از فلز پایه به عنوان آند در الکترولیز، از چربی زدایی و چیدن عبور میکند.
- تفاوت های عملکردی
در گالوانیزه گرم، غوطه ور شدن فلز پایه در روی مذاب، پوشش یکنواختی از روی ایجاد میکند که به شدت به سطح آن میچسبد و از این رو از نظر مقاومت در برابر خوردگی، زنگ زدگی و … بسیار مفیدتر است. در گالوانیزه سرد، روی بر رویِ فلز پایه در آند در طول الکترولیز رسوب میکند که یکنواخت نیست و به سمت محیط مرطوب هدایت میشود، در نتیجه لایه روی به راحتی از بین میرود.
مهمترین تفاوت های موجود بین گالوانیزه سرد و گرم
همانطور که بیان شد، گالوانیزه کردن به فرآیند افزودن یک پوشش روی فلز پایه به منظور افزایش دوام و کارایی آن اطلاق میشود و دلیل محبوبیت گالوانیزه کردن برمیگردد به همین امر، به طور کلی؛ یک پوشش روی، رویِ فولاد ضد زنگ به منظور افزایش دوام و همچنین کارایی آن و در نتیجه یک فرآیند ترجیحی اعمال میشود.
استفاده از سینی کابل گالوانیزه گرم و سرد
میتوان به خوبی درک کرد که فرایند گالوانیزه گرم یا سرد به دلیل افزایش دوام فولاد یا سایر فلزات پایه، ترجیح داده میشود و به همین دلیل است که نیاز دائمی به خدمات گالوانیزه گرم در حال افزایش است. بنابراین، در زمان جستجوی این گونه خدمات، باید مطمئن شوید که یک کارخانه و تولیدکننده معتبر را انتخاب کنید تا بهترین نتایج را با قیمت های مقرون به صرفه به دست آورید.
در همین راستا مجموعه کرمان نیرو میتواند بهترین انتخاب در این زمینه باشد. چرا که با چندین سال تجربه در زمینه ارائه خدمات گالوانیزه، میتوانید از بهترین خدمات این مجموعه بهره مند شده و مطمئن باشید که محصولی با بهترین کیفیت و قیمت مناسب را کسب خواهید کرد.